Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Download-free - Παραγγελιά (1980) (VIDEO)


Full ταινία. Παραγωγή: 1980. Διάρκεια ~80'. Κατά την γνώμη μου από τα καλύτερα φιλμ του νέου ελληνικού σινεμά και ναι, ΕΙΝΑΙ cult! Όχι με την έννοια του b-movie που ανεβάζω συνήθως, αλλά είναι cult! Τι να πεις τώρα για αυτήν την ταινιάρα; Με λίγα λόγια, είναι η ιστορία του Νίκου Κοεμτζή, παράνομου και μάγκα μέχρι το κόκκαλο! ΣΥΝΤΑΡΑΚΤΙΚΗ η Κατερίνα Γώγου (γυναίκα τότε του Π. Τάσιου και η σημαντικότερη ελληνίδα ποιήτρια μαζί με την Μαρία Πολυδούρη κατ' εμέ) που σαν σφήνα απαγγέλει ποιημάτα της. Είναι η μόνη ευκαιρία να τα ακούσει κανείς μελοποιημένα και κανονικά μιας και στον δίσκο (soundtrack) που βγήκε μετά είναι λογοκριμένα με... μπιπ!!!!!!!!! Δεν τους λέμε τυχαία μπάτσους! 



Ηθοποιοί:
Κατερίνα Γώγου: (Κατερίνα)
Αντώνης Καφετζόπουλος: (Δήμος)
Αντώνης Αντωνίου: (Νίκος)
Στράτος Παχής: (πατέρας Νίκου)
Νικήτας Τσακίρογλου: (Νώντας)
Θέμις Μάνεσης: (ταξιτζής)
Γιάννης Μποσταντζόγλου: (μπράβος)
Θέμις Μπαζάκα, Βίκυ Βανίτα, Κ Μεγαπάνος, Κώστας Κωβαίος, Όλια Λαζαρίδου, Γ Μελίδης, Βάσω Αλεξανδρίδου, Θόδωρος Μούρτας, Ζωή Βουδούρη, Γ.Τάτσης, Αντώνης Μπαμπούνης, Αλεξία Ασκαρίδου, Μενέλαος Ντάφλος, Γιώργος Μωρόγιαννης, Χ Πέτσιος, Χρήστος Τσάγκας, Γ.Ζουμπουλάκη, Γιώργος Ζορμπάς, ΤάκηςΒλαστός, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, Νατάσσα Καψαμπελη, Α. Παπαδοπούλου, Τώνης Γιακωβάκης, Ν. Ραζέλου, Νίκος Κατωμέρης, Γιάννης Θωμάς, Τάκης Θεοφανίδης, Γιώργος Κυριακίδης, Γιώργος Κοτανίδης, Σοφία Ρούμπου.

Σενάριο, σκηνοθεσία: Παύλος Τάσιος.

Η ταινία Παραγγελιά πήρε 4 βραβεία στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1980, καλύτερης ταινίας, καλύτερης ερμηνείας (Αντώνης Αντωνίου), καλύτερης Μουσικής (Κυριάκος Σφέτσας) και καλύτερου Μοντάζ (Γιάννης Τσιστσόπουλος). Τα ποιήματα της ταινίας είναι της Κατερίνας Γώγου και τραγουδούν η Ελένη Ροδά, ο Γιώργος Καμπουρίδης και ο Γιάννης Πηνιώτης. Συμμετέχει η λαϊκή ορχήστρα: Σ. Μπούρας.